Alderslangsynthet

Når man passerer 40 års alder vil et tidligere normaltseende øye få problemer med å fokusere på nært hold.

Hva er alderslangsynthet?

Når man passerer 40 års alder vil et tidligere normaltseende øye få problemer med å fokusere på nært hold. Øyelinsens nærinnstillingsevne (akkommodasjon) har da avtatt så mye at den ikke lenger klarer å bringe leseavstanden i fokus. Dette skyldes en naturlig og uunngåelig endring av øyelinsens elastisitet og kalles presbyopi. (Det greske ordet “presbyopia” betyr faktisk “gammelt syn” .)

Som mange andre ting i livet er presbyopi en av de tingene vi ikke kan unngå. Det spiller ingen rolle hvor bra eller dårlig synet ditt er fra før, når du kommer i 40-års alderen vil øynene dine miste evnen til å fokusere på nært hold.

 

De første tegnene på presbyopi er at vi blir fort trette ved lesing på nær

Nærsynte tar ofte av seg brillene for å se liten skrift, og trenger kanskje ikke å begynne med spesielle lesekorreksjoner så tidlig som andre.

Langsynte trenger gjerne lesebriller noe tidligere, og trenger ofte tidligere sterkere briller på næravstand enn andre.

 

Løsningen?

  • Lesebriller kan korrigere presbyopi slik at man ser klart på nært hold, men da vil man ikke kunne se klart på langt avstand.
  • Halvbriller kan være løsningen for de som ikke trenger korrigerende glass for å se klart på avstand, da denne er enkel å se over.
  • Bifokale briller har et avstandskorrigerende glass med et innfelt lesefelt. Dette gjør at man både kan lese og se på avstand med samme brille. Ulempen med et bifokalt glass er at man ikke har noen korrigering for mellomavstanden. Man har dessuten en synlig “leseluke” i glasset som enkelte opplever som kosmetisk uheldig.
  • Progressive briller er den nyeste, og i dag den mest brukte løsningen for å korrigere presbyopi. Progressive glass har en spesielt formet glassoverflate med en kontinuerlig styrkeendring (progresjon) nedover i glasset. Dette gjør at man får tilnærmet klart syn på alle avstander uten noen synlig delelinje i glasset.
  • Kontaktlinser med progressive styrkeløsninger finnes også på markedet i dag. Man kan også benytte vanlige linser for å oppnå klart avstandssyn med en lesebrille/halvbrille i tillegg før nær. Vanlige kontaktlinser viser seg dessuten i mange tilfeller å fungere tilfredsstillende med en kombinasjon av en lesestyrke på ett øye og en avstandsstyrke på det andre øyet (monovision).

 

Synskorrigerende kirurgi kan i mange tilfeller forbedre denne situasjonen vesentlig! Les mer om behandling av alderslangsynthet.